Projekt „Razvoje daljinski upravljnog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima (DUV-NRKBE)“ ima za cilj potaknuti SME na ulaganja u R&D i razvoj novog inovativnog rješenja namijenjenog globalnom tržištu. Projekt će trajati 24 mjeseca. Planirani početak je u 10/2017., a završetak krajem 09/2019. Ukupna vrijednost prihvatljivih troškova projekta je 16.451.724,58 kn, dok iznos bespovratnih sredstava iznosi 8.907.495,03 kn.

Cilj ovog projekta je razviti proizvod do faze TRL 8 prema kojoj će naš proizvod biti na razini tehnološke spremnosti za komercijalizaciju na globalnom tržištu. Unutar projekta će biti riješeni svi tehnološki rizici i proizvodni problemi, što će rezultirati NRKBE vozilom koje dokazano funkcionira u svim uvjetima. Slijedom toga cilj projekta je dostići sljedeće funkcionalnosti NRKBE vozila kako bi ono bilo spremno za komercijalizaciju na tržištu:

- razvijen jedinstveni stroj za djelovanje u ekstremno vrućoj zoni, u uvjetima otvorene vatre i visokih temperatura, eksplozija, gelerizacije, urušavanja, visokih koncentracija zapaljivih, eksplozivnih i toksičnih tvari, ionizacijskog zračenja i drugih REKB prijetnji, kao i prijetnji terorizmom u kojima pripadnici prvog odgovora ne mogu preživjeti

- stroj koji će daljinski upravljiv, obavljati poslove uklanjanja prepreka i opasnih predmeta, RKBE izviđanje, motrenje i nadzor, prikupljanje i obradu podataka te omogućiti predikciju događaja, obavljati uzorkovanje i označavanje opasne zone, gasiti vatru, obavljati RKB dekontaminaciju te neutralizirati ili uklanjati eksplozivne naprave.

 - stroj koji u konačnici ima dva bitna sastavna dijela: platformu i nadgradnju, u koje će se ugrađivati i integrirati svi prateći i krucijalni sustavi.

 Nakon uspješnog završetka razvoja vozila, procjenjujemo da će ono odmah biti spremno za komercijalizaciju. Obzirom da trenutno ne postoje slične tehnologije na tržištu koje mogu biti u skladu s poslovnim, pravnim i regulatornim okvirom, tvrtka DOK-ING je već sada generirala veliki interes od strane potencijalnih partnera, klijenata i krajnjih korisnika otkrivanjem ključnih prodajnih argumenata. Ciljno tržište za NRKBE vozilo je globalno te svoju primjenu i krajnje kupce primarno nalazi u područjima civilne zaštite, vatrogastva, HazMat i NRKBE timova, USAR (Urban Search and Rescue) i MUSAR (Medium Search and Rescue) Support, vojnih NRKB postrojbi i vojnog vatrogastva i energije i održivog okoliša. 

Attachments: © 2013 DOK-ING d.o.o. Kanalski put 1, 10000 Zagreb, Croatia • P +385 1 2481 300 • F +385 1 2481 303 • info@dok-ing.hr