Razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBe uvjetima (DUV-NRKBE)

Naziv i svrha projekta: Projekt „Razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBe uvjetima (DUV-NRKBE)“ ima za cilj potaknuti SME na ulaganja u R&D i razvoj novog inovativnog rješenja namijenjenog globalnom tržištu.

Kratki opis projekta: Ovim projektom DOK-ING želi razviti u svijetu jedinstveni stroj za djelovanje u ekstremno vrućoj zoni, u uvjetima otvorene vatre i visokih temperatura, eksplozija, gelerizacije, urušavanja, visokih koncentracija zapaljivih, eksplozivnih i toksičnih tvari, ionizirajućeg zračenja i drugih NRKBe prijetnji, kao i prijetnji terorizmom u kojima pripadnici prvog odgovora ne mogu preživjeti.

Stroj će biti daljinski upravljiv, obavljati poslove uklanjanja prepreka i opasnih predmeta, NRKBe izviđanje, motrenje i nadzor, prikupljanje i obradu podataka te omogućiti predikciju događaja, obavljati uzorkovanje i označavanje opasne zone, gasiti vatru, obavljati NRKB dekontaminaciju te neutralizirati ili uklanjati eksplozivne naprave.

Korisnik: DOK-ING d.o.o.

Partneri na projektu: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER).

Cilj projekta: Cilj ovog projekta je razviti proizvod do faze TRL 8 prema kojoj će proizvod biti na razini tehnološke spremnosti primjerene za komercijalizaciju na globalnom tržištu. Unutar projekta će biti riješeni svi tehnološki rizici i proizvodni problemi, što će rezultirati daljinsko upravljanim vozilom koje dokazano funkcionira u zadanim NRKBE uvjetima. Slijedom toga cilj projekta je dostići gore navedene funkcionalnosti vozila kako bi ono bilo spremno za komercijalizaciju na tržištu. Stroj će se sastojati od dva glavna sastavna dijela: platforme i nadgradnje, u koje će se ugrađivati i integrirati svi radni sustavi.

Elementi projekta:

1: Eksperimentalni razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBe uvjetima (DUV-NRKBE) – DOK-ING i FER

2: Diseminacija rezultata projekta – FER

3: Promidžba i vidljivost – DOK-ING

4: Upravljanje projektom i administracija – DOK-ING

Ukupna vrijednost projekta: 18.293.410,95 kn

Prihvatljivi troškovi: 16.451.724,58 kn

Iznos EU sufinanciranja: Bespovratna sredstva iznose 8.907.495,03 kn

Razdoblje provedbe projekta: od 10/2017 do 05/2021

Kontakt osoba: Gordan Pešić, 091/4824 146, gordan.pesic@dok-ing.hr

 

28 May 2021

Na dan 28.05.2021.g. u okviru projekta Razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima (DUV-NRKBE) ostvareni su sljedeći izlazni rezultati:

R1. Razvijen prototip platforme s integriranim podvozjem i nezavisnim ovjesom, električnim dijelom hibridnog dizel-električnog pogona, dijelom hidrauličnog i električnog servo sustava te dijela dekontaminacijskog i samodekontaminacijskog sustava.

R2. Razvijen prototip nadgradnje s integriranom manipulatorskom rukom i njezinim alatima i priborima, integriranim sustavom za prikupljanje i obradu podataka, senzorima i detektorima, sustavom za uzorkovanje, sustavom za gašenje vatre, sustavom za dekontaminaciju i samodekontaminaciju.

R3. Razvijen i integriran sustav za autonomiju i vatrogasni sustav.

R4. Platforma i nadgradnja NRKBE-vozila su integrirana u jednu funkcionalnu cjelinu koja je optimizirana i testirana s razrađenim taktikama upotrebe i logističke potrebe.

R5. Podnesena prijava za zaštitu industrijskog dizajna i patenta na području EU i SAD-a.